Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
TOP ŞİMŞİR
TOP ŞİMŞİR / CADI ŞAŞIRTAN
LATİNCE ADI: BUXUS SEMPERVIRENS ROTUNDIFOLIA
ANAVATANI: AKDENİZ ÇEVRESİ
En fazla 7 metreye kadar uzayabilen şimşir ağacı, az bakım gerektiren, çok çeşitli ışık ve toprak koşullarına uyum sağlayabilme özelliği ile Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’nın Akdeniz’e yakın bölgelerinde doğal olarak yetişir.
Şimşir yazılı kayıtlarda ilk kez Roma İmparatoru Vespasian’ın yakın arkadaşı olarak da bilinen filozof, doğa bilimci ve donanma komutanı Gaius Plinius Secundus’un MS. 77 yılında hayatı boyunca doğa ve botanik üzerine derlediği bilgileri bir araya getirdiği, tarihteki ilk doğa ve botanik ansiklopedisi olarak bilinen Naturalis Historia’da Korsika Balına acı tadını veren bitki olarak karşımıza çıkıyor.
İngiltere ve New York’un parklarında gezdiyseniz, muhtemelen güzel şekillerde budanmış çit ve çalılar dikkatinizi çekmiştir. Görmüş olduğunuz Roma ve Britanya İmparatorluğu’nun popüler süs bitkisi olan şimşirdir.
Hoş kokusu ve budama yoluyla rahat şekil verilebilir özelliğinden dolayı Antik Roma ve Britanya kraliyet bahçelerinin en çok tercih edilen çit ve süs bitkisi olmuştur.
Bahçelerde sürekli göz ününde olmasından dolayı olsa gerek, Roma’dan Yeni Çağ’a kadar Ovidius’un Metamorphoses (dönüşümler) eserinden, John Dryden’ın dramatik şiirlerine kadar Avrupa Edebiyatının roman, şiir ve felsefe gibi çalışmalarında en çok geçen bitkilerden biri olmuştur.
Şimşir tarih boyunca tıbbi olarak çeşitli hastalıklara karşı çeşitli yöntemlerle kullanılmıştır.
Şimşir yaprakları ve gövdesinin kabuğu gut, idrar yolu enfeksiyonları, bağırsak solucanları, kronik cilt problemleri, frengi, hemoroid, epilepsi, baş ağrısı, cüzzam, sıtma ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.
Anadolu Coğrafyası’nda geleneksel olarak şimşir yapraklarından yapılan çay bugün hala sıtmaya ve bağırsak kurduna karşı safra söktürücü olarak içilmektedir.
Ortaçağ batıl inançlarında ise cadılara karşı koruyucu bir özelliği olduğuna inanılırmış. Bir bakışta her şeyi sayısına kadar görebilen cadıların bir bakışta kaç tane olduğunu göremedikleri tek bitki şimşirin ufak sık yapraklarıymış. Evin etrafında şimşir bir çit var ise cadı bunun yapraklarını saymaya çalışırken oraya neden geldiğini unutur sıkılıp gidermiş.