Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
ALTUNİ TAFLAN
ALTUNİ TAFLAN
LATİNCE ADI: EUONYMUS JAPONICUS AUREUS
ANA VATANI: KORE & JAPONYA
Euonyme’nin zehirli elleri
Latince ön adı olan Euonymus’u, Yunan Mitolojisi’nin yer altı ve ölüler dünyasının tanrısı Hades’ingünahkar erkekleri cezalandırdığı yer altındaki “Lanetliler Zindanı” nın kadın gardiyanları olarak bilinen Furie / Erinye’lerin annesi Euonyme’nin dokunduğunda yakan zehirli ellerinden alır.
Altuni Taflanın Latince ön adı olan Euonymus’u nasıl aldığı ilginç bir Yunan mitolojisine dayanır. Bu hikâyeye göre, Yunan Mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısı Hades’ingünahkâr erkekleri cezalandırdığı“Lanetliler Zindanı” vardır. Bu zindanın kadın gardiyanları olarak görev yapanFurieveErinye’nin annesi olan Euonymus’un dokunduğunda yakan zehirli elleri vardır. İşte bu yakan ellere sahip olan Euonymus’tan alır Altuni Taflan Latince ön adını.
Altuni Taflan bitkisi, süs amaçlı çit olarak şekillendirilmesinin haricinde doğal haline bırakıldığında bir ağaç olarak da yetişebilmektedir.
Yapraklarındaki sararmalar yaşlanma belirtisi olup tamamen sararan yaprakları dökülerek yerini yeşil genç yapraklara bırakırlar.
Dikkatli bakılmayınca fark edilmesi zor olan küçük sarı zehirli meyvelere sahiptir. Bu meyveler zehir bağışıklığı olan başta Ardıç kuşu olmak üzere bazı kuş türleri tarafından yenmektedir.
Geçmiş zamanlarda turuncu renkli tohumlarını boya yapımında kullanılmış insanlar Altuni Taflan’ı. Anavatanı olan Uzak Doğudan nasıl geldiği tam olarak bilinmeyen Altuni Taflan, Avrupa’da Orta Çağ’dan itibaren yün eğirme aleti yapımında kullanılmış.Günümüzde ise halen Türkçe ’de “Yün Eğirme Ağacı” anlamına gelen “SpindleTree” olarak adlandırılmaktadır.
İnanışa göre Ortaçağ’daki büyük veba salgının başlaması Altuni Taflan’ın ilk defa erken çiçek açmasından hemen sonra baş göstermiş, bu inanış ise veba salgının geçmesinden sonra uzun yıllar devam etmiştir.
Anavatanı Uzak Doğu’da ise, Çin’de bulunan Chengdu Üniversitesi Geleneksel Çin Tıbbı bölümünün 2020 yılında yayınlanan 112942 nolu makalesinde, akapunktur tedavisinin mucidi ve Geleneksel Çin Tıbbı’nın babası olarak kabul edilen Shennong tarafından ağrı kesici ve kadınların regl düzensizliklerine karşı ilaç yapımında kullanıldığı dışında pek bir hikâyesi yoktur.